"7 voordelen van schrijven op papier in plaats van de computer"

 

Voor jou gelezen op 10 december 2018 op Schrijven-on-line:

1. Minder afleiding

Lastig he?, schrijven in Word terwijl de afleiding van YouTube, Facebook en nu.nl slechts een muisklik van je verwijderd is. Om nog maar te zwijgen over die mailbox die toch steeds je aandacht blijft rekken. Als je op papier schrijft (en dus je laptop en telefoon even niet bij de hand hebt) lukt het veel makkelijker om je te focussen. Zo krijg je meer gedaan en hoef je je niet op te vreten over je beperkte concentratieboog.

 

2. Meer ruimte voor doedels

Op papier heb je meer vrije ruimte om te tekenen, doedelen, aantekeningen te maken en wat te krabbelen Dat kan heel behulpzaam zijn bij het bedenken van bijvoorbeeld personages of het levendiger maken van je verhaal. Bovendien geeft het ook een beertje ontspanning en kunnen sommige mensen beter nadenken als ze ondertussen wat krabbelen.

 

3. Je wordt creatiever

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dat je creatiever wordt als je met de hand schrijft. Door de beweging en de samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft, train je jezelf om creatiever te denken. Niet hel onhandig als schrijver.

 

4. Minder slordigheden

Schrijven met de hand kost meer tijd dan typen op de computer. Daardoor sta je meer stil bij wat je schrijft en kalk je minder snel al je eerste gedachten direct op papier. Je hebt wat meer tijd om te overpeinzen wat er volgt en hoe je het verwoordt.

 

5. Je kan overal schrijven

Een notitieboekje neem je toch makkelijker mee in je tas dan en hele laptop of tablet. Je hebt natuurlijke wel altijd je telefoon bij de hand, maar echt lekker schrijft dit niet. Een papiertje of boekje bij de hand hebben, maakt je flexibeler en in staat om altijd en overal ideeën te noteren of wat zinnen op te schrijven.

 

6. Je bent even offline

Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt of ander werk achter de computer doet, heb je al zo  veel schermtijd op een dag. Als je kiest met de hand te schrijven in plaats van op de computer, heb je even  wat broodnodige offline tijd. Niet alleen beter voor je concentratie, maar ook voor je hersens. Zeker als je ''s avonds schrijft, want het blauwe licht van de computer blokkeert de aanmaak van melatonine, wat er voor   zorgt dat je slaperig wordt.

 

7. Meer inspiratie

Meerdere Schrijven-on-line lezers geven desgevraagd aan dat zij meer inspiratie hebben wanneer ze met de hand schrijven. Er komen andere ideeën en de ideeënstroom komt makkelijker op gang. Heb je dus last van een writer's block of heb je wat frisse ingevingen nodig? Pak je pen er dan maar bij!"

 

Ik schrijf altijd met vulpen en papier, omdat ik het geluid zo fijn vind. Het mijmeren op papier lukt me beter met de hand. Het is een vast ritueel om op elk vakantieadres een kantoorboekhandel binnen te lopen om te kijken of ze een mooi notitieblok hebben met blanco bladzijden. Ik schrijf zelf het liefst op buiten de lijntjes.

Schrijven met de hand is voor mij vanzelfsprekend, maar voel je vrij te doen zoals het voor jou het fijnste voelt.

 

6 januari 2019