"Creativiteit is intelligentie die lol aan het trappen is"

Het citaat is van Albert Einstein, niet de eerste de beste. Hoewel je misschien niet meteen aan hem zou denken bij het woord 'creativiteit', geeft het wel aan dat creativiteit meer behelst dan schilderen, schrijven, toneelspelen of  muziek maken. Einstein geeft hiermee aan, dat creativiteit (ook) gaat om uitvinden, experimenteren en oplossingen zoeken.  

 

Keri Smith zegt: "Creativiteit is de weg naar alles. Het gaat over de wereld op een nieuwe manier durven te bekijken. Magie vinden in het alledaagse". Magie vind je vind je door uit je dagelijkse routine te stappen, bijvoorbeeld door met jezelf een lunchafspraak te maken in een onbekend restaurant, of al je vrienden zelfgemaakte kaarten te sturen, meer kleur in je garderobe toe te voegen, in een café schrijven, alle driehoeken op weg naar je huis te spotten, een collage te maken hoe over vijf jaar bent of te picknicken in je huiskamer al en je vrienden uit te nodigen.  

 

Bart Knegt is van mening, dat "creativiteit geen talent is, maar een keuze" en daar ben ik het wel mee eens. Iedereen is creatief. Wanneer we ons losweken van het stemmetje van binnen dat al zeurt dat het niet deugt voordat we zijn begonnen ("Je kan het niet", "Wie denk je wel wie je bent..."), gebeurt er iets moois.  

De basis van het boek de cursus is het dagelijks schrijven van de ochtendpagina's, die de innerlijke Criticus een stem geeft en uiteindelijk tot zwijgen brengt. Een andere oefening in de cursus "The Artist's Way" is een tekst schrijven over je Innerlijke Criticus: hoe ziet hij of zij er uit, wat zegt hij of zij tegen je? Je geeft hem of haar een naam en nodigt hem of haar uit om met jou samen te werken.

 

Het boek "The Artist's Way" van Julia Cameron heeft mij veel gebracht. Ik heb mijn droom waargemaakt door 'iets te doen met schrijven'. SchrijfPassie zag het levenslicht niet lang nadat ik de twaalf weken durende cursus had afgerond. Het is een investering, maar de moeite meer dan waard.

De (schrijf)opdrachten aan het eind van elk hoofdstuk zijn leuk om te doen: "Als je vijf levens had, wat zou je dan in elk daarvan doen", "Beschrijf de kamer die je als kind had" en "Schrijf jezelf een brief als tachtigjarige. Welke dromen zou je aanmoedigen?"

Het wekelijkse kunstenaarsafspraakje met jezelf is een ander belangrijk basisinstrument uit het boek en cursus. Je mag ten alle tijden met een woest aantrekkelijke schilder uitgaan, maar de bedoeling is dat je op zoek gaat naar 'het kunstenaars-kind' in jezelf. Dat houdt in, dat je elke week meer tijd voor jezelf vrijmaakt met als doel jezelf te voeden met nieuwe beelden en details. Het bracht mij in een kringloopwinkel, in een onbekend museum en in workshop intuïtief schilderen.

 

Ik heb  creativiteit omarmt in mijn dagelijks leven. Julia Cameron heeft me geleerd, dat hobby's niet truttig, maar nuttig zijn. Aanklooien en dingen maken is rustgevend voor je hoofd en zijn ook nuttig. "Hobby's zijn van creatief nut omdat ze het artistiek brein prikkelen en daarmee vaak tot grote creatieve doorbraken leiden", Het fijne van met een hobby bezig zijn is dat je ego geen eisen stelt. Ik schilder voor mijn plezier en niet om de expressionisten te evenaren. ik naai mijn garderobe in elkaar omdat zo heerlijk is om met mijn handen bezig te zijn en resultaat zichtbaar is. ik schijf nog dagelijks mijn ochtendpagina's, (eerlijkheid gebied me te' zeggen', dat het er niet altijd drie zijn), omdat het me ruimte geeft en energie!

 

Het vergt doorzettingsvermogen om zelf met het boek aan de slag aan te gaan. Ik bied de gelegenheid om in een cursus gezamenlijk de opdrachten te maken, elkaar te inspireren en te motiveren door te gaan.  

 

Creatief zijn: iedereen kan het. Yes You Can!

 

 

12 december 2018