Een dagboek schrijven zo doe je dat

In een tijdschrift Flow las ik een stukje over het schrijven van een dagboek. Ik schrijf al vanaf mijn 12e een dagboek, maar als jij een paar tips wil, lees dan vooral dit stukje.
"Uit het Trouw Schrijfonderzoek in 2007 bleek dat Nederland ruim een miljoen actieve schrijvers kent. Dertig procent houdt een papieren dagboek bij, 35 procent een online dagboek. Christine de Vries, schrijfster van onder andere 'Dagboek als spiegel' geeft cursussen dagboekschrijven en heeft het zo druk dat ze zelfs mensen op de wachtlijst moet zetten. Ook schrijfdocent Saskia de Bruin merkt voor haar cursussen waarin ze mensen leert schrijven tot zichzelf te komen, een enorme toename in interesse. Haar verklaring: mensen hebben de behoefte aan rust en reflectie, maar zijn zo gewend om de hele tijd is actie te zijn, dat niets doen voor velen niet te doen is. Laat staan mediteren. "Met een dagboek sta je even stil bij jezelf, terwijl je toch iets aan het doen ben'".
Ook psychologen raden hun patiënten steeds vaker aan een dagboek bij te houden, merkt Saskia bij haar cursussen. Belangrijk is: schrijf je dagboek alleen voor jezelf, want alleen dan durf je alles op te schrijven. Saskia: "Als je schrijft, moet je je zo veilig voelen dat je alles wat er in je opkomt, durft op te schrijven. Ook de dingen waarvan je schrikt. Het schrijven in een dagboek helpt je om authentiek te zijn. Tegenover de buitenwereld houd je je altijd in en laat je niet altijd je verdriet of boosheid zien. Bij het schrijven laat je die gevoelens eerst aan jezelf zien. Je komt er veel sneller achter wat je echt denkt, wat je echt wilt. Je maakt je eigen binnenwereld zichtbaar.
Ook als je niet zo goed bent met woorden, kun je baat hebben bij een dagboek, meent Saskia. "Als je dingen uit tijdschriften scheurt die je mooi vindt en ze bij elkaar plakt, werkt dat soms heerlijk verhelderend over hoe je je voelt. Op die manier kijk je in het dagelijkse leven bewuster naar wat er door je vingers gaat. Een dagboek is even stilstaan bij de dag, voordat je weer doordendert"
Dagboek schrijftips:
1. Wees niet te streng voor jezelf. Alles wat je schrijft is goed, niemand gaat er met een rode pen doorheen. En: het hoeft niet elke dag.
2. Ook leuk:: gebruik een schoolagenda als dagboek. Zo voel je niet de verplichting heel lang erg uit te weiden en kun je later makkelijker nog dingen bijschrijven bij de juiste dag. En je kunt elk jaar net als vroeger een schoolagenda uitzoeken.
3. Vraag jezelf af: waarom reageerde ik zo, waarom deed ik dit. Zo kom je onder de oppervlakte, Je voelt je pas echt opgelucht als je zo open mogelijk durft te zijn.
4. Schrijf op een rustig moment, lekker muziekje aan, drankje binnen handbereik. Zo kom je makkelijker in contact met het hogere, meest wijze deel van jezelf. Het wonderlijke van schrijven is dat van je voren nooit de inzichten kunt bedenken die je al schrijvend tegenkomt.
5. Beschrijf ook de positieve kanten van de dingen die meemaakt. Niet alleen klagen, beschuldigen of je hart luchten. Het helpt je sneller problemen op te lossen als je er ook vanuit een ander perspectief naar kijkt"
De namen in dit artikel vind je terug op de pagina links en op de pagina boekenkast.
21 januari 2019