Een nieuw schrijfseizoen

Een filmpje zweet ligt op mijn huid. Het is dertig graden in de tuin.Ik zit op de tuinstoel met een tafelblad op mijn schoot.  Ik voel hoe mijn rug plakt tegen het rugkussen. Het is maar net te doen in de zon. Ik zie hoe koolwitjes rondfladderen. Mijn boerenkoolplantjes zijn verstopt onder een tunneltje van vlies, zodat de rupsen van de koolwitjes mij niet voor zijn met het opeten van het blad.. Mijn blik dwaalt verder door de tuin. Het is eind augustus en de kleuren van de bloemen zijn fletser dan in het begin van de zomer, maar nog steeds verteerbaar. Ik heb gezaaid, geplant, onkruid verwijderd, bij gemest en geoogst: zonnebomen, bietjes, sla,  pompoenen, prei, tomaatjes. De vriezer ligt vol met snijbiet, sperzieboontjes en worteltjes.

De oogsttijd luidt ook een nieuw seizoen in voor SchrijfPassie. Drie maanden lang heb ik geen cursussen en workshops gegeven. Dat wil niet zeggen dat ik niet heb geschreven. De televisieloze avonden in onze camper Gea, bieden voldoende tijd en gelegenheid om te schrijven en te knutselen. Behalve een logboek over de belevenissen van de dag, maak ik ook visuele journals; een logboek met illustraties en teksten over wat ik van die dag wil bewaren.

Sinds mijn contractwijziging naar 12 tot 16 uur per week bij‘Buurzorg, heb ik mezelf toestemming gegeven om dagelijks ”iets” creatiefs te doen. Dat kan van alles zijn. Het boek van Your Flow Keep Calm Daily Craft Book geeft 365  ideeën voor een dagelijks kort momentje creativiteit. Denk aan opdrachten als: vouw een kraanvogel (niet gelukt dus, ik blijf oefenen), teken de omtrek van je hand en vul je handlijnen er in, fotografeer een detail uit je huis, schilder een bestaand schilderij na en schrijf een gebruiksaanwijzing over jezelf. Deze laatste opdracht zit ik ook in mijn workshop Zelfportret schrijven.

Mijn dagelijkse ochtendpagina’s markeren een goede start van de dag. Met mijn schaaltje havermout-yoghurt-blauwe bessen en een pot thee zit ik ’s morgens rond half zeven een half uurtje te schrijven over alles wat  zich in mij aandient. Het is vooral luchten van mijn ziel, opschonen en met een heldere geest de dag in de ogen zien. Een soort mediteren, maar zonder kussen.

In september begin ik met een zesweekse cursus van Marenthe Otten The Kick-At-E-Beat- Course  (hallo@marenthe.nl) Zes weken aan de slag met collages, art journaling, tekenen, schilderen, schrijven, compositie, kleur, patronen, handlettering en meer. Hoe leuk is dat! Ik verheug me er op! Ik heb ook een workshop bij Christine de Vries (cdevries@shodo.nl) gevolgd in het kader van de Summer School: en kleine  collage maken over Creativiteit en spel, die daarna diende schrijfinspiratie. In de Adventtijd begin ik met De Herberg ,ook van haar hand: een schrijfretraite van 40 dagen. Het gedicht De herberg van Rumi is hierbij de inspiratiebron.

Dit blog sluit de E-cursus “Lust in je leven door schrijven” door Geertje Couwenbergh af, die ik via Schrijven online (https/schrijvenonline.org) heb gevolgd. Het is de eindopdracht van een geweldig leuke cursus, “eetbaar schijven”. Opdrachten zoals schrijf tien minuten over de kleur geel, of over nagels, een onderbroek of een slechte zoen. Eerste, tweede, derde gedachte. Ik vind het een uitdagende cursus. Vaak blijf ik steken bij de tweede of derde gedachte en heb ik de eerste niet eens opgemerkt!

Ik heb de afgelopen drie maanden inspiratie opgedaan voor nieuwe schrijfactiviteiten. De workshop van 3 september“Vakantie in eigen geest is geïnspireerd op het artikel, dat Geertje Couwenbergh in 2013 schreef in de Happinez. In november start de cursus op zes vrijdagochtenden: (Her)ontdek je eigen creativiteit”, een mix van (schrijf)opdrachten, voor wie de cursus The Artist’s Way van Julia Cameron te intensief vindt, maar toch haar eigen creativiteit wil aanboren. Wees van harte welkom!

Het is de oogst van drie maanden SchrijfPassie offline. Natuurlijk zijn niet alle zaadjes ontkiemd of tot volle wasdom gekomen en uitgegroeid tot volwaardige planten. Die verwacht ik volgend voorjaar.

Voor nu doen we het met wat zich nu heeft aangediend. Ik hoop, dat ik je ideeën heb gegeven om de pen weer op te pakken. Natuurlijk hoop ik je te ontmoeten bij een van mijn workshops of cursussen. In elk geval wens ik je veel schrijfplezier!

 

3 september 2019