Het creatieve dagboek: het spelende kind
Recent kwam ik Sarah Timmermans op het spoor, die het boek "Het creatieve dagboek, Ontmoet jezelf in woord en beeld" heeft geschreven en ik wil jullie hier graag iets over vertellen. Het motto van Ursula Le Guin nam haar meten voor me in "The creative adult is the child who has survived" Wie wil geen spelend kind zijn? Ik wel, maar ik heb soms hulp van buitenaf nodig.
Naast het schrijven mag ik ook graag schilderen en een art journal bijhouden. Vooral als we met onze camper op stap gaan en we geen televisie 'aan boord' hebben voor verstrooiing, mag ik me graag vermaken met collages en logboeken . Ik zocht naar een vorm om beiden te integreren en vond die bij de Belgische Sarah.
Sarah geeft aan, dat "een dagboek in woord en beeld breder is dan een gewoon geschreven dagboek, door toevoeging van een beeldend aspect aan het schrijven. Je hoeft geen kunst te maken of kunstzinnige vaardigheden te bezitten. Het proces is belangrijker dan het product: alles draait om je zelfontwikkeling en niet om het resultaat op papier. Door middel van creatieve technieken proberen we onze rechterhersenhelft te stimuleren. Het concept van het creatieve dagboek steunt op kennis uit de wereld van de psychologie, de creatieve therapie en het creatief schrijven.
Waarom werken in een creatief dagboek? Omdat het je gezonder maakt, zowel uiterlijk als innerlijk. Tijdens het werken in je dagboek in woord en beeld kom je tot rust. …. Het brengt ontspanning. Wanneer we de dingen denken te begrijpen of invulling kunnen geven aan dat wat ons omringt, vinden we rust. ieder mens geeft zijn eigen betekenis aan wat hem overkomt. Een dagboek in woord en beeld helpt je om opnieuw in het hier en nu te leven dor je via oefeningen alles om je heen te te doen vergeten.
Creativiteit is uitermate belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling en geluk. Het creatieve dagboek is een omgeving waarin je vellig kunt experimenteren, waarin geen plaats is voor een oordeel over het resultaat daar het proces belangrijker is dan het resultaat. Met een creatieve levenshouding kan je dagelijkse dingen een verrassende wending geven"
En ze besluit het theoretische (en historische) deel met de woorden: "Creativiteit gaat dus over het doen groeien, het voortbrengen van iets en het willen scheppen"
Vervolgens schrijft ze over de basismaterialen. In het tweede deel schrijft ze over de praktijk (in woord; in beeld; in woord en beeld; mixed-media technieken) en in het vierde deel komt de praktijk aan bod.
Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het is heel inspirerend en uitnodigend en sluit aan bij mijn behoefte me creatief uit te drukken en uit te leven op papier. Weet dat ik van de zomer in de weer ben met schaar, kwast en lijm!
Sarah Timmermans "Het creatieve dagboek. Ontmoet jezelf in woord en beeld" (2017), De Driehoek, ISBN 978 90 6030 750 2 / NUR 770 765
Maandag 29 april 2019
