Ontdek de wilde vrouw in jezelf

Gisteravond twaalf enthousiaste vrouwen ontmoet in het inspiratiecafé van Angelique Dijkers

(http://www.studioquink.nl/inspiratiecafe). Angelique had me uitgenodigd om de kennismakingsworkshop "Ontdek de wilde vrouw in jezelf" te geven. Dat wilde ik graag doen. Tijdens de Boekenweek had ik dezelfde workshop gegeven in het bibliotheek van Veenendaal als verdieping van de 'moeder de vrouw', thema van de Boekenweek.

 

Ik begin de workshop altijd met het voorlezen van het gedicht "Wildevrouw" van Katja de Man

 

Er is een Wildeman

En er bestaat een Wildebeest

Maar de Wildevrouw

Die is er nooit geweest.

 

Dat is toch echt frappant

Want ze huist in iedere vrouw.

Klopt vol ,passie op haar hart

En roept omarm me nou!'

"Laat me nu toch vrij, laat me m'n gang nu gaan.

Speel en leef en vrij en dans,

Ben je bewust van mijn bestaan!

 

"Wild van het licht dat in je schijnt

En de liefde die je geven kan.

De lach die iedereen laat stralen.

De zoektocht naar die ene man.

Je kwetsbaarheid,

Je kracht,

Je volmaaktheid

En je macht.

Je ziel

En ook je zaligheid.

Bevrijd ze met bevlogen vuur.

'T is tijd om er aan toe te geven:

Want Wildevrouw bestaat in jou.

Wildevrouw

Wil leven"

 

Met dit gedicht is de toon gezet. We beginnen met een lijstje met minimaal drie tot vijf wilde vrouwen die je kent, waarvan je er een uitkiest. Over haar schrijf je een tekst van 10 regels waarom jij haar een wilde vrouw vindt en wat jij in haar bewondert.

Voor mij is Pipi Langkous een wilde vrouw: eigenwijs, autonoom, energiek, integer. Ze weet wie ze is en staat voor wie ze is. Ze leeft van binnen uit, is onafhankelijk van de meningen van anderen en vertrouwt op haar eigen intuïtie. Ze past zich niet aan aan de normen van anderen, maar leeft volgens haar eigen maatstaven. Ze neemt initiatieven, heeft mededogen met alles wat leeft, is passioneel, laat zich niet door angst leiden, is levendig en creatief.

Wanneer ik de essentie van Pippi's wilde vrouwenkracht moet verwoorden in een woord, dan is dat: levenslust. In een elfje verwoord klinkt dat zo:

 

Pippi's levenslust

 

Levenslust

zo krachtig

en vol energie,

niet kapot te krijgen:

Sprankelend.

 

Ben je nieuwsgierig naar het vervolg, dan verwijs ik je naar de cursus, die ik in oktober geef (vier dinsdagochtenden). Als het tijdstip problematisch is, mag ik je me ook inhuren om aan jouw eettafel de cursus te geven om een tijdstip dat jou beter schikt. Neem gerust contact met me op en informeer naar de mogelijkheden.

 

Dinsdag 7 mei 2019