Daniel Villasenor: "Er klinkt in ons die roep, dat bijna knagende gevoel, dat we door onze gewoontehandelingen en dagelijkse zijnstoestand voorbijgaan aan iets wezenlijks en reëels"

 

Het Dominicaner klooster in Huissen bood mij drie dagen huisvesting tijdens deze retraite. In de net geopende 'Herberg' werden de sessies gegeven en waren ook de (21) slaapkamers gehuisvest. Er was geen contact met de vijf kloosterlingen. ook niet bij het eten, dat we in de refter van het klooster nuttigden. Alleen tijdens de Lauden (8.00) en de Vespers (18.30) en tijdens de eucharistieviering op zondagmorgen, zag ik de in witte habijt gehulde paters. Het klooster stond dus eigenlijk een beetje los van 'De Herberg' en zo voelde ik dat ook.

Mijn kamer met eigen douche en toilet was eenvoudig ingericht, maar bevatte alles wat ik nodig had. In de Martinus zaal was koffie, thee en fruit in overvloed. De vegetarische maaltijden waren gevarieerd en zeer smakelijk. Het heeft me aan niets ontbroken, om in Bijbelse termen te blijven.

 

"De kapel van het klooster is gebouwd in 1856 - 1858 door architect Pierre Cuypers, die haar in 1868 met drie traveeën vergrootte en in 1879 een St. Thomaskapel toevoegde in de binnentuin. Hiernaast werd in 1855 een grafkelder aangelegd met calvarieberg. Orgelkast en koorgestoelte zijn in 1863 en 1877 vervaardigd naar ontwerpen van Cuypers" (tekst overgenomen van de gevelsteen) .

Ik heb alle vieringen bijgewoond om het gevoel van kloosterleven te ervaren en werd ontroerd door de eenvoud, de rituelen en het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid.

 

De afwisseling van yoga en schrijven versterken elkaar. Geertje Couwenbergh en Jasmijn Koelink zijn een koppel die elkaar aanvullen. Geertje is columnist en auteur van vijf boeken, waaronder het schrijfboek "Zin". Ze publiceert in diverse bladen en begeleidt schrijvers met hun schrijfprojecten. Jasmijn geeft lessen en workshops en retraites over bewegen, adem en welzijn.

Voorafgaand aan de stilte en schrijfretraite, werd ik vrijdag eerst ingewijd in ademhalingstechnieken door Jasmijn. Mij werd geleerd, dat door je adem te benutten je meer energie krijgt, je bloeddruk om laag gaat. de stress vermindert, je immuunsysteem verbetert enzovoort. Ik leerde in de praktijd het verschil tussen rib- en borstademhaling, de box ademhaling: 4 (in)-4 (vasthouden)-4 (uit)-4 (vasthouden); de 5 in en 5 uitademhaling en nog veel meer. Het voelde weldadig en heel prettig,

 

Vrijdagavond begon de stilte en schrijfretraite met praktische informatie en een eerste kennismaking met de schrijftechnieken van Geertje. Zij is o.a. geïnspireerd door het Zen schrijven van Nathalie Goldberg ("Writing Down the Bones", vertaald als "Schrijven vanuit je hart"). Waar het niet om gaat is mooi  schrijven. Het gaat vooral om verbinding te maken met je geest door je hand te blijven bewegen en het eerste op te schrijven wat naar boven borrelt.

De open zin "ik herinner mij..." werd aangevuld door tien minuten achter elkaar te schrijven. Dat je over alles kunt schrijven, bleek uit de volgende opdracht: tien minuten schrijven over bladblazen. Maar ook herhalingen. Drie keer schrijven over hetzelfde, dat Geertje "kloppen op de geest wat er nog meer over het onderwerp te halen valt", noemt. Bijvoorbeeld  "Deze winter..." Het leverde mooie teksten op, die we soms met elkaar deelden. Leuke  schrijfopdrachten, die me erg inspireerden.

 

De stilte op zaterdag en zondag tot 11.30 was een verademing. Ik hoefde me niet te conformeren aan sociale conventies, mocht me zelf zijn, hoefde me niet beter voor te doen. Ik mocht zijn en dat was het. Het is waar, wat Daniel Villasenor zegt in het bovenstaande citaat: in de stilte kom je jezelf tegen en dat is soms onaangenaam, maar meestal essentieel om verder te groeien. 

Ik vond het bijna jammer, dat de stilte werd doorbroken op zondagmorgen. De stilte betekende ook, dat we elkaar nauwelijks hebben leren kennen; we hebben alleen een glimp in elkaars achtertuintje mogen werpen middels een gedeelde tekst. En dat voelde goed. We hebben een reis gedeeld en namen we weer afscheid.

 

De schrijfsessies werden afgewisseld met yoga en meditatie oefeningen van Jasmijn.  Ik ben totaal verslingerd geraakt aan yoga en heb me vandaag opgegeven voor een proefles Yin yoga. Yin yoga, omdat de les op woensdagavond mij het beste uitkomt. Ik voelde letterlijk ruimte ontstaan in mijn borstkas en hoofd. De rustige stem van Jasmijn bracht ontspanning in lichaam en geest .Ik heb de apps, die Jasmijn aanraadde inmiddels geïnstalleerd op mijn IPhone.

 

Het was een geweldig weekend! Ik voel me dankbaar, ontspannen, uitgedaagd, geïnspireerd en gereset. Ik heb me voorgenomen me elk jaar mezelf dit weekend cadeau te geven. ik kan het iedereen aanraden.

Zie www.kloosterhuissen.nl of www. GeertjeCouwenbergh.com en JasmijnYoga.com

 

 

 

3 december 2018