The Artist’s way: in twaalf weken je eigen inspiratie vinden

Ben jij benieuwd naar de kunstenaar in jezelf? Verlang jij ernaar je creatieve talenten te ontdekken? Wil jij meer inspiratie uit het leven van alledag halen? Zijn jouw creatieve bronnen opgedroogd? Wil jij je creatieve dromen uit later komen?

 

Keri Smith zegt: “Creativiteit is de weg naar alles. Het gaat over de wereld op een nieuwe manier durven te bekijken. Magie vinden in het alledaagse”.

Creativiteit gaat dus over meer dan goed kunnen schilderen, toneelspelen, schrijven of muziek maken. Het gaat ook om scheppen, ontwerpen, uitvinden, experimenteren, risico’s nemen, fouten maken, lol hebben en nieuwe oplossingen zoeken. Het gaat er niet om dat je een tweede Beethoven, Rodin of Rembrandt wordt. Het gaat er om, dat jij je talenten met plezier ten volle benut.

Wanneer we ons losweken van het stemmetje van binnen (de valse innerlijke criticus) dat al zeurt, dat het niet deugt voordat we zijn begonnen, gebeurt er iets moois. Als we kijken naar wat er is en niet wat we willen wat er is, komt er ruimte voor creativiteit. Iedereen is creatief!

 

De Amerikaanse schrijfster, regisseur en producer Julia Cameron heeft het boek “The Artist’s way” in 1992 geschreven. De methode die zij hanteert om de kunstenaar in jezelf naar boven te halen en de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan op te heffen, is een hele praktische. “Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd door een nare leraar, een afgunstig vriend of jaloerse ouders. Maar ongeacht je leeftijd of je levensloop en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is, het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken”, aldus Julia Cameron op de achterflap van het boek.

 

De basis van deze methode bestaat uit het dagelijks schrijven van ‘ochtendpagina’s' (drie pagina’s, handgeschreven, iedere ochtend) en het wekelijkse ‘kunstenaarsafspraakje' (eens per week, twee uur iets leuks doen in je eentje) en een dagelijkse wandeling van 20 minuten (loopmeditatie). Daarnaast zijn er wekelijks opdrachten.

De cursus is intensief en vraagt commitment. Houd rekening met een investering van een half uur tot een uur per dag gedurende 12 weken naast de wekelijkse bijeenkomsten aan mijn eettafel.

Wekelijks delen we onze ervaringen, evalueren we de afgelopen week en kijken we vooruit op de week die komen gaat. Creatieve opdrachten vormen een onderdeel van de bijeenkomsten. In een sfeer van veiligheid wil ik een ieder de gelegenheid geven te groeien in haar creatieve proces.

 

Thema’s:

Week 1: veiligheid; week 2: identiteit; week 3: macht; week 4: heelheid; week 5: alles is mogelijk;

week 6: overvoed; week 7: verbinding; week 8: kracht; week 9: mededogen; week 10: zelfbescherming;

week 11: autonomie en week 12: vertrouwen.

 

De thema’s volgen de hoofdstukken van het boek. Voorafgaand van de bijeenkomst lees je het volgende hoofdstuk. Het boek eindigt met een creativiteitscontract.

 

Data: 12 vrijdagochtenden wekelijks vanaf 11 januari tot en met 29 maart 2019

Locatie: Franseweg 102 in Elst (Utrecht)

Kosten: 352 euro, inclusief btw, koffie/thee en materialen. Het boek moet je zelf aanschaffen.  

Het is mogelijk om in twee of drie termijnen te betalen in overleg.

In de voetsporen van de heldin: ontdek stap voor stap het verhaal van je eigen leven.

Het gelijknamige boek van Edith de Wit, is de inspiratiebron geweest voor het schrijven van deze cursus, bestaande uit vier dinsdagmiddagen van 13.30 tot 16.00 uur.

 

“Stel je voor: er wordt een doos bij je afgeleverd. In de doos vind je een paar magische schoenen. Deze schoenen kunnen je overal naartoe brengen, je weet alleen niet waarheen. Wat zou jij doen? Trek je ze aan? Zet je ze achterin je kast? Of breng je ze meteen naar de kringloop?”

In deze cursus volg je het verhaal van de heldin en tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid patronen uit je eigen leven te vinden (en te veranderen als je wilt). Je ontdekt hoe betekenisvol verhalen zijn en hoe je jezelf in verhalen herkent. Als je je eigen verhaal kent, sta je steviger in je schoenen en kun je met meer vertrouwen nieuwe wegen bewandelen en je eigen verhaal maken. Je verhaal wacht op je!

 

29 januari, 5, 12 en 19 februari 2019 van 13.30 tot 16.00 uur

Majoor Jacomettiweg 19, 3911 BP Rhenen

Kosten: 150 euro, inclusief boek ‘In de voetsporen van de heldin”

Etty als gids door ons innerlijk landschap

 “Vooruit dan maar! Dit wordt een pijnlijk en haast onoverkomelijk moment voor mij: het geremde gemoed prijsgeven aan een onnozel stuk lijntjespapier. De gedachten zijn soms zo klaar en helder in het hoofd en de gevoelens zo diep, maar opschrijven dat wil nog niet” (9-3-1941)

Zo begint Etty haar dagboek als 27 jarige midden in bezet Amsterdam.

 

Etty werd geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. Na haar schooltijd in Deventer studeerde zij rechten en Slavische talen in Amsterdam en werkte als medewerkster bij de Joodse Raad die in opdracht van de Duitse bezetter de Joodse gemeenschap in Nederland moest bestuderen. Zij besloot niet onder te duiken en werd in 1942 gedeporteerd naar kamp Westerbork. Een jaar later werd zij samen met har ouders en broer Mischa getransporteerd naar concentratiekamp Auschwitz. Het Rode Kruis meldde dat zij op 30 november 1943 in Auschwitz de dood vond.

 

Etty Hillesum is een jonge vrouw, die in haar dagboeken en brieven haar leven in de schaduw van de oorlog heeft vormgegeven. Ze geeft een eigen stem aan de wereld om haar heen en haar openhartige en nietsontziende zelfonderzoek, haar spirituele ontwikkeling, haar liefde voor de medemens, haar literaire ambities en haar diepe inzichten, maken dat haar boeken onverminderd actueel zijn. Wat Etty vaak herhaalde, is dat een mens zichzelf moet leegmaken van zowel angstige als begerige voorstellingen.

 

Aan de hand van citaten van Etty uit “Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941 – 1943” geef ik schrijfoefeningen die je uitnodigen jouw innerlijk landschap te ontdekken.

Het is fijn als je het boek “Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943” gelezen te hebt of in je bezit hebt, maar niet perse noodzakelijk voor het volgen van de cursus.

We delen met elkaar de teksten zodat we zelf betekenis geven aan wat we hebben geheven. Wanneer het te persoonlijk is, mag je uiteraard “passen”

 

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19 in Rhenen

Data:27 februari, 6, 13 en 20 maart 2019..

Kosten: 125 euro, incl. koffie/thee

(Foto's: Joods Historisch Museum/Joods Cultureel Kwartier, met dank aan Anton Kras)

Schrijvend pelgrimeren

 

"Gaandeweg de weg gegaan

de weg gegaan

om stil te staan

om stil te worden

stil van binnen

gaande de weg de weg naar binnen

(Leo Jacobs)

 

Met de woorden "het leven is een voortdurend pelgrimschap" in je achterhoofd, ga je op weg voor een pelgrimstocht door je eigen innerlijk. Een reis door jouw innerlijk landschap waarbij niet de aankomst telt, maar de tocht zelf! Door middel van schrijfopdrachten gaan we op weg aan de hand van de volgende thema’s: de voorbereiding, het vertrek en het afscheid, onderweg, verdwalen, ontmoetingen, loslaten, verdieping en terugkeer. Het Zen gezegde zegt: "Alles dat ik onderweg ontmoet ben ik zelf", doet opgeld. 

 

Groot voordeel van pelgrimeren op papier is dat je de opgedane ervaringen meteen mee kunt nemen in je dagelijkse leven. Je hoeft voor deze pelgrimage geen schrijver in hart en nieren te zijn, Wat je schrijft hoeft niet ‘mooi’ of ‘literair’ te zijn. Een wandelaar maakt ook geen danspasjes, maar zet zijn ene voet voor de ander. Het gaat om het onderweg zijn, om het in beweging brengen van je innerlijke wereld. Niet volgens een voorgeschreven route, maar met je hart als kompas. Geniet van je reis. In de woorden van Kostantinos Kavalis, "Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka, wens dan dat de weg lang mag zijn, vol avontuur, vol ervaringen"

 

"Pas als de moed toont je eigen weg te gaan, toont de weg zich aan jou" (Paulo Coelho 

 

Data: 17 en 18 mei 2019

Twee dagen schrijven aan het stand in Kijkduin. Voor een overnachting moet jezelf zorgen, maar op de dag zijn lunch, koffie/thee inbegrepen. Nadere informatie over de locatie volgt. Maximaal zes deelnemers. Kosten 200 euro, incl. btw.

 

"Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang"(Berthold Brecht)

Ontdek de wilde vrouw in jezelf

De moderne vrouw is voortdurend druk met verschillende schotels in de lucht te houden. Ze wordt geleid door de drang naar perfectie en door prestatiedwang. Ze is niet langer vertrouwd met haar vrouwelijke intuïtie en luistert niet meer naar de signalen van haar lichaam. Ze klaagt over vermoeidheid, voelt zich onzeker. Ze is het contact verloren met haar zelf!

Het opus magnum “De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen” van Clarissa Pinkola Estés was voor mij de inspiratiebron voor het schrijven van deze cursus.

In contact komen met de wilde vrouw in jezelf is worden wie je in wezen bent, dus samenvallend met je ware natuur. De ware natuur van elke vrouw kenmerkt zich door energie, integriteit, evenwichtigheid en autonomie. Ze weet wie ze is en staat voor wie ze is. Ze stelt gezonde grenzen, leeft van binnen uit, is onafhankelijk van de mening van anderen, maar leeft volgens haar eigen maatstaven. Zij voelt haarscherp aan wat haar afhoudt van datgene wat zij zich als misse heeft zich gesteld en wat goed voor haar is. Ze neemt initiatieven en heeft mededogen voor alles wat leeft. Ze is passioneel, laat zich niet door angst leiden, is levendig en levenslustig en creatief. Ze luistert naar haar lichaam.

 

Iedere vrouw draagt hiervan elementen in zich, maar we zijn het vergeten of we hebben onszelf of door een ander laten onderdrukken of door het leven, zoals het zich aandiende.

In vier bijeenkomsten maken we al schrijvend kennis met de wilde vrouw. Het accent ligt op plezier, groei, humor, verwondering, creativiteit, mededogen en respect. We werken vanuit verlangen, nieuwsgierigheid, wijsheid en vrouw(en)kracht.

 

Data: najaar 2019

 

Creatief schrijven

 

In de cursus Creatief Schrijven leer je allerlei technieken uit de wereld van het creatief schrijven. Dit is een bijzondere manier van luisteren naar jezelf en bewust contact maken met wat er in je leeft. Je leert niet 'mooi' te schrijven. Het gaat om het proces en niet het product. Het is altijd goed, omdat het jouw verhaal is. Het is een momentopname van wat in je leeft, van wat gehoord en verwoord wil worden.

Ik leer je verschillende technieken, onder meer het werken met beeldmateriaal en gedichten, schrijven aan de hand van thema's en associaties. Mer deze technieken kun je op het werk of thuis zelf ook aan de slag. Creatief schrijven is een cursus voor iedereen die plezier heeft in het schrijven en daar meer creativiteit in wil leggen. Je hoeft geen ervaring met schrijven te hebben. De cursus is laagdrempelig en geschikt voor jong en oud. Luister naar je pen je vertelt!

 

Cursusdata (vier bijeenkomsten) en tijden: najaar 2019

 

 

Creatief Schrijven voor professionele begeleiders

 

Uit studies blijkt overduidelijk dat creatief schrijven positieve effecten heeft op gezondheid en welzijn. Mark Mieras stelt: "Wie schrijft helpt zichzelf ervaringen te verwerken over het leven. Wie schrijft benoemt vaak emoties en ervaringen; activiteiten die hersenfuncties stimuleren die een stabiliserende werking hebben op de geest. Schrijven doet een zwaar beroep op het standaardsysteem, onze verhalenverteller, waarvan we vermoeden dat het een vitale rol speelt in onze geest. Storing van het systeem kan leiden tot een scala aan psychiatrische ziektebeelden: van depressie tot autisme en schizofrenie"

("De waarde van schrijven. effecten van creatief schrijven op gezondheid en welzijn, Utrecht, 2010)

 

in vier bijeenkomsten leert de professionele begeleider eenvoudige schrijfvormen toe te passen als creatieve interventie met een cliënt. Vooraf wordt geen kennis of ervaring veronderstelt van het creatief schrijven.

 

Kosten: 250 euro, incl.. koffie/thee, excl. 21% btw. Locatie en data op aanvraag