VOOR ALLE WORKSHOPS GELDT: SCHRIJFERVARING OF KENNIS VAN SCHRIJVEN ZIJN NIET VEREIST!

Workshop "Eigentijds vasten"

In de christelijke traditie is de vastentijd, ook wel ‘veertigdagentijd’ aangebroken: de tijd die ligt tussen Aswoensdag en Pasen. Wat is vasten? “Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode”, zoals Wikipedia het omschrijft.

 

Vaste is meer. Vasten is ook loslaten. Loslaten van de lasten die we met ons meezeulen, van gewoontes en patronen die aan ons kleven maar uiteindelijk niet bij ons horen of niet goed voor ons ziin. Een loslaten werkt bevrijdend, omdat er ruimte ontstaat voor ‘nieuw’. Het is

ook een periode van matiging. Populair gezegd: ‘detoxen’. Met vasten breng je de dingen weer in balans. Vasten is dus vooral een periode van reiniging voor de geest. In een periode van matiging ontstaat ook ruimte voor zelfreflectie.

 

In deze workshop gaan we onderzoeken waarin jij wil matigen en loslaten.

 

Woensdag 26 februari van 9.30 tot 12.00 uur

Majoor Jacomettiweg 19 3911 BP Rhenen

Kosten 30 euro

Collage als inspiratiebron in het kader van ‘de Maand van de Spiritualiteit’: Inspiratie

Dit is een workshop, die je heel goed met een stel vriendinnen kunt doen. Ik vraag je een stapeltje afbeeldingen mee te nemen met het thema “INSPIRATIE’. Je zoekt op je het gevoel afbeeldingen, die voor jou het thema verbeelden Geen teksten. Vervolgens gaan we de oogst aan afbeeldingen plakken op een karton. De afbeeldingen vertellen een verhaal, jouw verhaal.

Schrijfoefeningen nodigen je uit om jouw verhaal te vertellen in woorden. Je zult zien hoe beeld en woord elkaar aanvullen en versterken. Misschien krijg je een beeld van verborgen verlangens of herken je een opdracht aan jezelf. Laat je verrassen door je collage!

 

 Woensdag 30 september 2020 10.00 - 12.30 uur

Locatie: Dr. Colijnstraat 31 D, 3904 EL in Veenendaal

Kosten:  12 euro 

 

Workshop "Creatief schrijven" in De Vlam

In deze workshop laat ik je kennismaken met een aantal creatieve schrijftechnieken, die je op welk willekeurig moment in kunt zetten.

Creatief schrijven is een bijzondere manier van luisteren naar zelf en contact te maken met wat er in je leeft en wat gehoord en verwoord wil worden. Je leert niet ‘mooi’ te schrijven. Het gaat om het proces en niet om het product. Het is altijd goed, omdat het fragmenten van jouw verhaal zijn.

De technieken variëren van het werken met beeldmateriaal, en gedichten, schrijven aan de hand van thema’s en associaties. Met deze technieken kun je op je werk of thuis ook aan de slag. Creatief schrijven is voor iedereen die plezier heeft in schrijven en daar meer creativiteit in wil leggen. Je hoeft geen ervaring te hebben met schrijven en ook kennis van creatief schrijven is niet nodig. De cursus is laagdrempelig en geschikt voor jong en oud. Luister naar wat je pen je vertelt.

Geniet en laat je verassen door je pen!

 

Zondagochtend 10.30 tot 12.00 uur

Locatie: Beukenlaan 2, 3011 XK Rhenen

Kosten: 9 euro/ 6 euro voor leden en begunstigers

Workshop in het kader van de Boekenweek "Rebellen en dwarsliggers"

“De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsliggers. Rebellen uit de literatuur zijn bijvoorbeeld: Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy en Hava uit Aafke Romeijns ‘Concept M’ houden ons een spiegel voor en laten ons nadenken over wie we zijn. Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze”((www.boekenweek.nl)

 

In deze workshop gaan we op zoek naar de rebel in onszelf. Ben jij een dwarsligger? Laat je verrassen!

 

Dinsdag 10 maart van 9.30 tot 12.00 uur.

Locatie; Majoor Jacomettiweg 19 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro

 

Deze workshop herhaal ik op woensdagmiddag 11 maart van 14.30 tot 16.30 uur in de Cultuurfabriek.

Adres: Kees Stipplein 74, 3900 AA Veenendaal) 

Kosten: 5 euro. Opgave via de Cultuurfabriek Veenendaal 

Workshop "Zelfportret"

Je pen als schilderkwast, je schrijfblok als doek. Je gaat in deze workshop de mooiste versie van jezelf schrijven. Je neemt een foto van jezelf mee en daar gaan we mee aan de slag.

Door middel van creatieve schrijfoefeningen laat ik je een heel ander beeld zien van jezelf, dan dat je dagelijks in de spiegel ziet. Uiteindelijk neem je een zelfportret mee naar huis, die de moeite waard is om in te lijsten. Verras je zelf!

 

Donderdag 12 maart 2020 van 19.30 tot 22.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

De natuur in 17 lettergrepen

 

De bekendste haiku aller tijden is van de bekende haiku meester Matsuro Basho:

 

Oh, oude vijver

Een kikker springt van de kant

Geluid van water.

 

Haiku’s schrijven vergt de nodige aandacht, maar eenmaal de slag te pakken, is het heel leuk om te doen. Ervaring en kennis worden niet verondersteld. Ik geef de belangrijkste vormregels en we gaan aan de slag. Laat je verassen door je dichterlijke talenten!

 

Dinsdagmiddag 31 maart 2020 van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

 

Wegens het Coronvirus wordt deze workshop alleen online aangeboden, zie aldaar.

IN VERBAND MET HET CORONA VIRUS GAAN DE VOLGENDE WORKSHOPS NIET DOOR

Workshop Schrijvend schilderen

 

In deze workshop kruip je in de huid van een kunstenaar en is je pen het penseel, je schrift het schildersdoek. Word voor twee en een half uur een  " artist in residence"

 

Donderdagavond 23 april van 19.30 tot 22.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro 

Schrijven op de Greb

Wanneer het goed weer is, verzamelen we om 9.15 uur op de parkeerplaats van de Militaire Begraafplaats op de Grebbeberg. De wandeling naar de Koningstafel is niet geschikt voor mensen met een handicap. We lopen in stilte door het bos. Eenmaal aangekomen bij de Koningstafel, gaan we schrijven over de ons omringende natuur. De creatieve schrijfoefeningen nodigen jou als het ware uit om te schrijven. Schrijfervaring is niet vereist. Geniet van het schrijven en de natuur om je heen.

 

Mocht het weer niet goed zijn, schrijven we aan mijn eettafel, ook op de Geb.

Vermeld bij aanmelding aub je telefoonnummer.

Donderdag 7 mei van 13.30 tot 16.00 uur

Kosten: 30 euro

De tuin als metafoor

De tuin als metafoor van je leven. Schrijvend dwalen we door je tuin. Waar valt je oog op? Wat wil je oogsten? Wat woekert en wat wil je uitdunnen? Wat wil je oogsten en straks zaaien? Welke kleuren mis je in je tuin? Is er onkruid aanwezig? Wat blijft achter in groei en verdient kunstmest? De schrijver Leonard Woolf zag de tuin als een minibeschaving, “die altijd maar en paar stappen verwijderd is van verval en jungle. Je moet eraan blijven werken om ‘m gezond te houden. De tuin is als het leven”

Voor deze workshop zijn groene vingers niet vereist!

 

Maandag 11 mei 2020 13.30 - 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

Etty als gids door ons innerlijk landschap

 

Deze workshop is een introductie op de cursus, die in het najaar in Rhenen wordt gegeven, maar kan ook los worden gevolgd.

Etty van Hillesum  is een jonge vrouw (1914 Middelburg-30 november 1943 Auschwitz), die in haar dagboeken en brieven haar leven in de schaduw van de oorlog heeft vormgegeven. Ze geeft een eigen stem aan de wereld om haar heen en haar openhartige en nietsontziende zelfonderzoek, haar spirituele ontwikkeling, haar liefde voor de medemens, haar literaire ambities en haar diepe inzichten, maken dat haar boeken onverminderd actueel zijn.

 

Aan de hand van citaten van Etty uit “In duizend zachte armen, gedachten bij elke dag van het jaar” geef ik schrijfoefeningen die je uitnodigen jouw innerlijk landschap te ontdekken.

 

Dinsdag 19 mei van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

 

Workshop “Inspiratie”

 

Wat hebben ballonnen, paddenstoelen, een beeldje, een glas wijn, een koe en een koe met kalf met e;kaar gemeen? Zij kunnen tot inspiratie dienen voor het schrijven.

 

In deze workshop ga je ontdekken dat je werkelijk overal over kunt schrijven. Ik geef je creatieve schrijfoefeningen die jou uitnodigen je pen op papier te zetten. Laat je inspireren.

 

Donderdag 4 juni van 19.30 tot 22.00 uur

Locatie: majoor Jacometiweg 19

Kosten: 30 euro

In Memoriam

In de maand van Allerheiligen en Allerzielen, wil ik samen met jou stilstaan bij een geliefd persoon, die is overleden. Ik vraag je een foto van hem of haar mee te nemen. Misschien zijn er nog vragen, die je wilt stellen of wil je hem of haar over je leven vertellen na zijn of haar dood. Het lijkt een zwaar thema, maar uit ervaring weet ik dat schrijven over een geliefd persoon juist ruimte geeft. Bijvoorbeeld ruimte om dankbaarheid te voelen. Het gaat er om  hem of haar te eren.

 

Donderdag 29 oktober van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiwg 19, 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro