VOOR ALLE WORKSHOPS GELDT: SCHRIJFERVARING OF KENNIS VAN SCHRIJVEN ZIJN NIET VEREIST!

Workshop “Vakantie in eigen geest”

Het leven lijkt zoveel lichter tijdens je vakantie. Je hebt geweldige inzichten, alles valt op z’n plek. Nog geen dag terug van vakantie en alle goede voornemens zoals je minder druk maken, een boek schrijven, een andere baan zoeken… zijn in de vergetelhoek beland.

In deze workshop gaan we ’de beste versie van jezelf’ weer terug halen door schrijfoefeningen en met beelden aan de haal te gaan.

 

Ik citeer Geertje Couwenbergh in de Happinez (2013):

“Het gaat misschien makkelijker aan de rand van de Grand Canyon dan in de overvolle ochtendtrein naar Amsterdam-Zuid, maar het goede nieuws is dat het vermogen om gebakken feta te waarderen alsof het je laatste avondmaal betreft, altijd beschikbaar is. Uiteindelijk is het toch echt iets in jezelf. Altijd. Je herkent mensen met een sterk ontwikkeld vermogen tot dankbaarheid dan ook aan de manier waarop ze hun leven lijken te leiden alsof het een grote reis, een groot onbekend vakantieoord is. Ze lijken geen vakantie nodig te hebben, want ze weten dat wat ze hopen te vinden op safari of strandvakantie, allang gevonden is: in hun eigen hart en geest. Daarom ‘werkt’ het vast willen houden van je vakantiegevoel ook niet; er is niets om aan vast te houden, niets te verliezen. Het is allemaal veel dichterbij dan je denkt.

Romain Rolland noemt het ‘de enige echte uitdaging van het leven’: de wereld zien zoals ze is en haar liefhebben. Zelfs in de ochtendspits of in het verpleeghuis. En daar kan geen volgens mij geen wereldreis tegenop”

 

We gaan op zoek naar de plek in jezelf die de vakantie aanspreekt. We gaan schrijvend die basale dingen waarderen waarnaar je heimwee krijgt bij thuiskomst. Heimwee naar je beste zelf.

 

Datum: dinsdag 3 september van 9.30 tot 12.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19. 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro

 

 

Collage als inspiratiebron in het kader van ‘de Maand van de Spiritualiteit’

 

Dit is een workshop, die je heel goed met een stel vriendinnen kunt doen. Ik vraag je een stapeltje tijdschriften mee te nemen en aan de hand van het thema “Aandacht’ gaan we op het gevoel afbeeldingen en teksten zoeken, die voor jou het thema verbeelden en verwoorden. Vervolgens gaan we de oogst aan afbeeldingen en teksten plakken op een karton. De afbeeldingen vertellen een verhaal, jouw verhaal.

Schrijfoefeningen nodigen je uit om jouw verhaal te vertellen in woorden. Je zult zien hoe beeld en woord elkaar aanvullen en versterken. Misschien krijg je een beeld van verborgen verlangens of herken je een opdracht aan jezelf. Laat je verrassen door je collage!

 

Februari 2020

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro (incl. 21% btw)

Workshop "Zelfportret"

Je pen als schilderkwast, je schrijfblok als doek. Je gaat in deze workshop de mooiste versie van jezelf schrijven. Je neemt een foto van jezelf mee en daar gaan we mee aan de slag.

Door middel van creatieve schrijfoefeningen laat ik je een heel ander beeld zien van jezelf, dan dat je dagelijks in de spiegel ziet. Uiteindelijk neem je een zelfportret mee naar huis, die de moeite waard is om in te lijsten. Verras je zelf!

 

Datum: woensdag 9 oktober van 9.30 tot 12.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

Workshop "Beeldgedichten"

Ik ga je laten ervaren hoe foto's je kunnen inspireren tot schrijven. Ik bied je aan tal verschillende schrijftechnieken aan, die je uitnodigen tot resultaten waar je blij van word. Het gaat vooral om het plezier in schrijven. Laat je verrassen!

Datum: nog nader te bepalen

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

De tuin als metafoor

De tuin als metafoor van je leven. Schrijvend dwalen we door je tuin. Waar valt je oog op? Wat wil je oogsten? Wat woekert en wat wil je uitdunnen? Wat wil je oogsten en straks zaaien? Welke kleuren mis je in je tuin? Is er onkruid aanwezig? Wat blijft achter in groei en verdient kunstmest? De schrijver Leonard Woolf zag de tuin als een minibeschaving, “die altijd maar en paar stappen verwijderd is van verval en jungle. Je moet eraan blijven werken om ‘m gezond te houden. De tuin is als het leven”

 

Voor deze workshop zijn groene vingers niet vereist!

 

Datum: voorjaar 2020

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

In Memoriam

 

In de maand van Allerheiligen en Allerzielen, wil ik samen met jou stilstaan bij een geliefd persoon, die is overleden. Ik vraag je een foto van hem of haar mee te nemen. Misschien zijn er nog vragen, die je wilt stellen of wil je hem of haar over je leven vertellen na zijn of haar dood. Het lijkt een zwaar thema, maar uit ervaring weet ik dat schrijven over een geliefd persoon juist ruimte geeft. Bijvoorbeeld ruimte om dankbaarheid te voelen. Het gaat er om  hem of haar te eren.

 

Datum: 31 oktober van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiwg 19, 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro