VOOR ALLE WORKSHOPS GELDT: SCHRIJFERVARING OF KENNIS VAN SCHRIJVEN ZIJN NIET VEREIST!

(Foto's uit de "De Grote Atlas van de Belevingswereld" (Jean Klare & Louise van Swaaij, uitgeverij De Harmonie)

Workshop "Levenskaart"

In deze tijd waar navigatie op allerlei manieren beschikbaar is, is een kaart een uitstervend fenomeen. De kaart, die we in deze workshop gaan maken staat de menselijke ervaring centraal.

 

We gaan een kaart maken waar we onze levensweg optekenen via metaforen en vervolgens nemen we deze kaart als uitgangspunt voor onze teksten. “Bijvoorbeeld: het vliegtuig waar jij je man hebt ontmoet, heet geen Schiphol, maar Vleugels. Alaska is vervangen door de Wouden van Overweldiging, de stranden liggen bij Goede Vrienden de kuuroorden heten Herbeleving en Berusting” (pagina 8 uit de Grote Atlas van de Belevingswereld, De Harmonie).

 

Laat je verrassen door wat je tegenkomt op je kaart!

 

Donderdag 16 januari van 19.30 tot 22.00 uur

Majoor Jacomettiweg 19 3911 BP Rhenen

Kosten; 30 euro 

Workshop "Eigentijds vasten"

In de christelijke traditie is de vastentijd, ook wel ‘veertigdagentijd’ aangebroken: de tijd die ligt tussen Aswoensdag en Pasen. Wat is vasten? “Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode”, zoals Wikipedia het omschrijft.

 

Vaste is meer. Vasten is ook loslaten. Loslaten van de lasten die we met ons meezeulen, van gewoontes en patronen die aan ons kleven maar uiteindelijk niet bij ons horen of niet goed voor ons ziin. Een loslaten werkt bevrijdend, omdat er ruimte ontstaat voor ‘nieuw’. Het is

ook een periode van matiging. Populair gezegd: ‘detoxen’. Met vasten breng je de dingen weer in balans. Vasten is dus vooral een periode van reiniging voor de geest. In een periode van matiging ontstaat ook ruimte voor zelfreflectie.

 

In deze workshop gaan we onderzoeken waarin jij wil matigen en loslaten.

 

Woensdag 26 februari van 9.30 tot 12.00 uur

Majoor Jacomettiweg 19 3911 BP Rhenen

Kosten 30 euro

Collage als inspiratiebron in het kader van ‘de Maand van de Spiritualiteit’: Inspiratie

Dit is een workshop, die je heel goed met een stel vriendinnen kunt doen. Ik vraag je een stapeltje afbeeldingen mee te nemen met het thema “INSPIRATIE’. Je zoekt op je het gevoel afbeeldingen, die voor jou het thema verbeelden Geen teksten. Vervolgens gaan we de oogst aan afbeeldingen plakken op een karton. De afbeeldingen vertellen een verhaal, jouw verhaal.

Schrijfoefeningen nodigen je uit om jouw verhaal te vertellen in woorden. Je zult zien hoe beeld en woord elkaar aanvullen en versterken. Misschien krijg je een beeld van verborgen verlangens of herken je een opdracht aan jezelf. Laat je verrassen door je collage!

 

Donderdag 13 februari 2020 19.30 - 22.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro 

 

Deze workshop herhaal ik woensdag 25 maart op de Dr. Colijnstraat 31D in Veenendaal van 10.00 - tot 12.30 uur

Workshop in het kader van de Boekenweek "Rebellen en dwarsliggers"

“De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsliggers. Rebellen uit de literatuur zijn bijvoorbeeld: Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy en Hava uit Aafke Romeijns ‘Concept M’ houden ons een spiegel voor en laten ons nadenken over wie we zijn. Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze”((www.boekenweek.nl)

 

In deze workshop gaan we op zoek naar de rebel in onszelf. Ben jij een dwarsligger? Laat je verrassen!

 

Dinsdag 10 maart van 9.30 tot 12.00 uur.

Locatie; Majoor Jacomettiweg 19 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro

 

Deze workshop herhaal ik op woensdagmiddag 11 maart van 14.30 tot 16.30 uur in de Cultuurfabriek.

Adres: Kees Stipplein 74, 3900 AA Veenendaal) 

Workshop "Zelfportret"

Je pen als schilderkwast, je schrijfblok als doek. Je gaat in deze workshop de mooiste versie van jezelf schrijven. Je neemt een foto van jezelf mee en daar gaan we mee aan de slag.

Door middel van creatieve schrijfoefeningen laat ik je een heel ander beeld zien van jezelf, dan dat je dagelijks in de spiegel ziet. Uiteindelijk neem je een zelfportret mee naar huis, die de moeite waard is om in te lijsten. Verras je zelf!

 

Donderdag 12 maart 2020 van 19.30 tot 22.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

De natuur in 17 lettergrepen

 

De bekendste haiku aller tijden is van de bekende haiku meester Matsuro Basho:

 

Oh, oude vijver

Een kikker springt van de kant

Geluid van water.

 

Haiku’s schrijven vergt de nodige aandacht, maar eenmaal de slag te pakken, is het heel leuk om te doen. Ervaring en kennis worden niet verondersteld. Ik geef de belangrijkste vormregels en we gaan aan de slag. Laat je verassen door je dichterlijke talenten!

 

Dinsdagmiddag 31 maart 2020 van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

Workshop in het kader van de Maand van de Filosofie

 

Thema dit jaar is 'Waarheid". De waarheid staat onder druk. Mensen twijfelen aan 'de waarheid' en nepnieuws duikt  op in ons dagelijks leven. Iedereen heeft een eigen waarheid. Het zijn zo maar gedachen die bij me opkomen.

Schrijvend gaan we dit thema verkennen.

 

Donderdagavond 9 april 20202 van 19.30 tot 22.00 uur

Locatie: majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

 

Poëzieworkshop "Beeldgedichten" in het kader van de Poëzieweek

Ik ga je laten ervaren hoe foto's je kunnen inspireren tot schrijven. Ik bied je aan tal verschillende schrijftechnieken aan, die je uitnodigen tot resultaten waar je blij van word. Het gaat vooral om het plezier in schrijven. Laat je verrassen!

 

Donderdagmiddag 6 februari en 13.30 - 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

Klik hier om een tekst te typen.

De tuin als metafoor

De tuin als metafoor van je leven. Schrijvend dwalen we door je tuin. Waar valt je oog op? Wat wil je oogsten? Wat woekert en wat wil je uitdunnen? Wat wil je oogsten en straks zaaien? Welke kleuren mis je in je tuin? Is er onkruid aanwezig? Wat blijft achter in groei en verdient kunstmest? De schrijver Leonard Woolf zag de tuin als een minibeschaving, “die altijd maar en paar stappen verwijderd is van verval en jungle. Je moet eraan blijven werken om ‘m gezond te houden. De tuin is als het leven”

Voor deze workshop zijn groene vingers niet vereist!

 

Maandag 11 mei 2020 13.30 - 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19

Kosten: 30 euro

In Memoriam

In de maand van Allerheiligen en Allerzielen, wil ik samen met jou stilstaan bij een geliefd persoon, die is overleden. Ik vraag je een foto van hem of haar mee te nemen. Misschien zijn er nog vragen, die je wilt stellen of wil je hem of haar over je leven vertellen na zijn of haar dood. Het lijkt een zwaar thema, maar uit ervaring weet ik dat schrijven over een geliefd persoon juist ruimte geeft. Bijvoorbeeld ruimte om dankbaarheid te voelen. Het gaat er om  hem of haar te eren.

 

Donderdag 29 oktober van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiwg 19, 3911 BP Rhenen

Kosten: 30 euro