VOOR ELKE ON LINE CURSUS GELDT DAT SCHRIJFERVARING OF KENNIS VAN SCHRIJVEN NIET IS VEREIST. JE SCHRIJFT VOOR JEZELF EN ER VINDT GEEN TERUGKOPPELING PLAATS.

KOSTEN PER CURSUS: 30 EURO. IK STUUR JE DE CURSUS (VIA WE TRANSFER) VIA DE MAIL.

DE FOTO'S UIT DE CURSUSSEN ZIJN (GROTENDEELS) UIT EIGEN ARCHIEF.

Thema's uit het leven gegrepen

Vijf thema's: dankbaarheid, vertrouwen, genieten, eenvoud en tevredenheid.

Je gaat deze vijf thema's door middel van schrijfoefeningen ontdekken in de diepte. Je krijgt de schrijfoefeningen in instructies meegestuurd.

De Wand

Het boek van de Oostenrijkse schrijfster Marlen Haushofer "De Wand" is inspiratiebron voor de cursus.

Wat zou jij doen wanneer je op een ochtend wakker wordt op een logeerbed in de bergen en de wereld is op slag veranderd? Ik geef je schrijftechnieken, die je meenemen in de leefwereld van de hoofdpersoon en misschien in die van jezelf. Voel je vrij te schrijven en luister naar wat er in je verborgen ligt. 

 

Het boek van Marlen Haushofer is voor 24,99 euro te kop bij Bol.com (Van Gennip, Amsterdam, ISBN 978 94 616 40 338)

In gesprek met je hart

Het leven is een kakofonie van geluid, dat het horen van de stem van ons hart bijna onmogelijk maakt. Ongewild en onbewust luisteren we naar de stem van de wereld. In de stilte van het schrijven, herstellen we de innerlijke verbinding met ons zelf. Al schrijvend luisteren we naar de stem van ons hart en is er en gesprek mogelijk over de dingen waar het echt om gaat.

Ik geef je 20 schrijfoefeningen. Verschillende citaten en teksten over liefde, ouder-worden, worden wie je bent, vertrouwen, vriendschap, zingeving, dankbaarheid, loslaten, aanvaarding, passeren de revue. We luisteren naar wat ons hart hierover te vertellen heeft. 

Naar je toe schrijven in 365 dagen

Je ontvangt 365 citaten als schrijfinspiratie. Elke dag schrijf je 15 minuten over wat je raakt in het citaat. Nu eens niet van je afschrijven, maar naar je toe schrijven. 

Etty van Hillesum

Etty van Hillesum  is een jonge vrouw (1914 Middelburg-30 november 1943 Auschwitz), die in haar dagboeken en brieven haar leven in de schaduw van de oorlog heeft vormgegeven. Ze geeft een eigen stem aan de wereld om haar heen en haar openhartige en nietsontziende zelfonderzoek, haar spirituele ontwikkeling, haar liefde voor de medemens, haar literaire ambities en haar diepe inzichten, maken dat haar boeken onverminderd actueel zijn.

 

Aan de hand van citaten van Etty uit “In duizend zachte armen, gedachten bij elke dag van het jaar” geef ik schrijfoefeningen die je uitnodigen jouw innerlijk landschap te ontdekken.

Een brief bloost niet 

“Brieven schrijven

Brieven als fluisterende harten

Ze zeggen alles en meer

Omdat ze zo zacht zijn

Ze reizen van hot naar her

Brengen mijn echtheid bij jou

Ze zeggen alles en meer

Brieven als fluisterende harten”

 

(Saskia de Bruin in “Het schrijfhandboek”, 2010)

 

Deze workshop is ingegeven door het feit, dat we steeds minder brieven schrijven, de postzegels duurder zijn geworden en de postbode een schier uitstervend ras is geworden.

Toch is briefschrijven een waardevolle manier van schrijven. Het is een manier om dingen van je af en naar je toe te schrijven.

Het schrijven van een brief kan verhelderend, ordenend en onderzoekend werken voor gevoelens en gedachten. Op papier durf je vaak meer dan in een gesprek. In een brief kun je ook vragen stellen. Brieven kunnen verstuurd worden en er zijn onverstuurde brieven.

Je gaat je twaalf brieven schrijven, waarvan je na het schrijven pas besluit of je ze al dan niet verstuurt.